10 tips om vanuit huis taart, gebak of andere baksels te verkopen

nieuw project 5
Thuisbakker tijdens het voorbereiden van haar baksels

Vind je het tijd voor een carrièreswitch? Of ben je op zoek naar een manier om naast je baan je creativiteit in de keuken te benutten? Wie weet is het wel iets voor jou om thuisbakker te worden! Je gebak en andere zoete creaties kun je prima vanuit huis aanbieden, eventueel naast je baan. Als thuisbakker verkoop je producten die je in eigen keuken hebt gemaakt. Hoe je dit aanpakt? Hier lees je de belangrijkste tips en adviezen om een thuisbakkerij te openen op een rijtje! 

Tip 1: Investeer in de belangrijkste basics

Ook wanneer je als gepassioneerd bakker nog in de kinderschoenen staat, kun je als thuisbakker aan de slag. Je hoeft heus niet meteen de meest hoogdravende creaties aan te bieden. Net zo min als dat je een hele winkel vol kookproducten hoeft aan te schaffen. Wat natuurlijk wel belangrijk is, is dat je over de belangrijkste bakbasics beschikt. Zo maken een handmixer, een weegschaal, maatbeker, mengkommen, spatels en verschillende bakvormen je het leven een stuk makkelijker. Wanneer je je gaandeweg aan steeds uitdagender recepten waagt, kun je extra benodigdheden altijd nog kopen. 

Tip 2: Begin eenvoudig

Wil je als thuisbakker beginnen, dan is het in het begin natuurlijk zaak om een goede naam op te bouwen. Dat lukt je beter door eenvoudig, maar met vlag en wimpel geslaagd gebak aan te bieden dan creatieve hoogstandjes die net niet aan de verwachtingen voldoen. Begin bijvoorbeeld eens met een appeltaart of brownies. Maak gebruik van een mooie basismix en laat de kant-en-klaar mixen het liefst links liggen, deze helpen je namelijk niet met het ontwikkelen van ‘gevoel’ voor het bakken. Door vertrouwen in je bakkunsten op te bouwen, kun je steeds een stapje verder zetten. 

Tip 3: Oefen, oefen, oefen

Zelfs wanneer je talent hebt voor het bakken, wil dat niet zeggen dat je als thuisbakker vanaf het begin enkel successen uit de oven tovert. Oefenen is hoe dan ook het sleutelwoord. Oefen op baktechnieken, raadpleeg verschillende recepten, meld je aan bij een bakkersforum, schakel de hulp in van YouTube tutorials of volg eens een workshop van een professionele of amateurbakker. Trek voldoende tijd uit, ook om fijne handelingen te oefenen. Marsepeinen roosjes, chocoladehoningraat  en meringuetoefjes komen nóg beter uit de verf wanneer jij als thuisbakker flink hebt getraind! 

Tip 4: Varieer met de basisrecepten en durf!

Als beginnend thuisbakker start men meestal met basisrecepten. Al snel krijg je de basisrecepten en 

-technieken onder de knie en kun je aan de slag met je eigen variaties. Zo onderscheid je jezelf van andere thuisbakkers en niet zelden ook van de banketbakkers in de winkelstraten. Door middel van experimenteren zijn vaak zelfs nieuwe recepten uitgevonden! Laat je vooral niet weerhouden door de angst om fouten te maken en baksels te laten mislukken, want van je fouten leer je. En onthoud: bakken moet je ontspannen doen, voor stress is geen plaats in de keuken. 

Tip 5: Doe slim inkopen

Wanneer je als thuisbakker aan de slag wilt, doe je dit vaak uit hobby, maar ook omdat je op zoek bent naar een manier om wat extra’s te verdienen. Verdienen begint met zo scherp mogelijk inkopen doen. Heb je kleine gereedschapjes of andere benodigdheden nodig, probeer deze dan in bulk aan te schaffen. Hiermee kun je behoorlijk wat besparen. Ook door je inkopen op markten en in groothandels te doen, geef je minder geld uit dan wanneer je je tot een supermarkt wendt. Probeer je benodigdheden zoveel mogelijk tegelijk te kopen, zodat je minder geld kwijt bent aan brandstof en eventuele parkeerkosten. 

Het financieel plan en ondernemingsplan

Slim inkopen doen valt onder het financieel plan, dat op zijn beurt weer onderdeel is van het ondernemingsplan. Wanneer je duidelijk zicht hebt op je kosten en deze weet te beheersen, kun je ook bepalen hoeveel je als thuisbakker voor je gebak kunt of moet vragen. Het is namelijk wel de bedoeling dat je onder de streep overhoudt. In je ondernemingsplan bepaal je verder ook op welke doelgroep je je richt. Met een sterk ondernemingsplan vergroot je je kans van slagen als thuisbakker! Op verschillende websites kun je templates voor een ondernemingsplan downloaden. 

Tip 6: Maak gebruik van sociale media

Veel thuisbakkers brengen hun producten onder de aandacht door het gebruik van social media. Afhankelijk van je doelgroep kies je het medium. Natuurlijk kun je ook twee of meer kanalen kiezen, zolang het maar overzichtelijk blijft. Met sociale media bereik je overigens niet alleen je (potentiële) klanten, maar ook andere keukenprinsen en -prinsessen met wie je de krachten wellicht wel kunt bundelen. Door samen activiteiten te organiseren of cateringprojecten te verzorgen, trek je een nog breder publiek. Zo kunnen jullie elkaar dus nog een beetje beter in het zadel helpen. 

Tip 7: Schrijf je in op Thuisbanket.nl

Om een zo breed mogelijk publiek met jou en jouw baksels te laten kennismaken, schrijf je je natuurlijk ook in bij een platform voor thuisbakkers, zoals Thuisbanket.nl. Geïnteresseerden zoeken via het platform op locatie en eventueel het type gebak waarnaar zij precies op zoek zijn. Zo ben je veel minder afhankelijk van je positionering in Google en ontvang je bestellingen zonder dat je er ook maar iets voor hoeft te doen. Thuisbanket.nl gebruikt een overzichtelijk boekingssysteem dat jouw leven als thuisbakker een stuk eenvoudiger maakt!

Je baksels boekbaar maken via Thuisbanket.nl

Het opzetten van een profiel op Thuisbanket.nl is geheel gratis en duurt niet meer dan vijf minuten. Zo kun je je vandaag al inschrijven en direct je baksels boekbaar maken wanneer het jou uitkomt, zonder dat je tijd en geld in een webshop hoeft te steken. Het platform maakt het je veel makkelijker om individuele producten voorzien van de belangrijkste informatie aan te bieden. Aan jouw profiel op Thuisbanket.nl kun je direct boekbare gebakjes, taarten en andere zoetigheden toevoegen. Voorzie je producten van aantrekkelijke foto’s en tel af tot het moment dat de eerste opdracht binnenkomt!  

Tip 8: Bedenk een leuke naam

Vroeger deed men niet zo moeilijk over het bedenken van een bedrijfsnaam. Vaak werd ervoor gekozen om de achternaam te combineren met het specialisme, maar zeg nu zelf: Janssen Macarons spreekt niet echt tot de verbeelding. Wil je je echt onderscheiden ten opzichte van je concurrenten, dan kies je voor een originele aanpak. Natuurlijk kun je je eigen naam gebruiken of erin verwerken, maar leuk is het ook om bijvoorbeeld figuren uit de literatuur of filmwereld te gebruiken, net als buitenlandse leenwoorden of speelse variaties in de reguliere spelling. 

Tip 9: Check de geldende voorwaarden

De kans is groot dat je staat te popelen van enthousiasme om als thuisbakker te beginnen. Voordat je écht aan de slag gaat, moet je enkele dingen echter nog even checken. Zo moet je nagaan of het verkopen van gebak vanuit huis past bij het bestemmingsplan van de gemeente en of er voorschriften gelden. Deze en andere voorwaarden kun je vinden in het KVK-artikel rond dit onderwerp. Ook zonder formele voorwaarden, is de hygiëne van je keuken van groot belang. Je wilt er toch niet aan denken dat iemand ziek wordt van jouw gebak!

Tip 10: Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Wanneer het thuisbakken geen gewone hobby meer is, maar je hier inkomsten uit haalt en je kosten en het uurtarief factureert, neem je deel aan het zogeheten normale economisch verkeer. Dit betekent dat je je bij de Kamer van Koophandel (KvK) dient in te schrijven. Dit heeft ook gevolgen voor je belastingaangifte. Na je inschrijving in de KvK ontvang je een BTW-id en een omzetbelastingnummer van de Belastingdienst. De KvK organiseert voor startende ondernemers regelmatig voorlichtingsdagen. Meld je aan om hierover meer te weten te komen. 

Aan de slag als thuisbakker!

Een goed begin is het halve werk. Wanneer je eenmaal de stap maakt naar de wereld van gebak, taart en andere zoetigheid, is de kans groot dat je niet meer anders wilt. Met de juiste toewijding en voorbereiding en een goede vindbaarheid is er wellicht een glansrijke carrière voor jou als thuisbakker weggelegd. Geniet van het avontuur, je bakresultaten en blijf vooral experimenteren. Wanneer (potentiële) klanten je plezier en passie voelen, zullen ze je nog meer waarderen!  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Thuisbanket 2.0 is online! Maar, nog even geduld! Thuisbakkers zijn langzamerhand hun baksels aan het (her)plaatsen. Hierdoor zijn er tijdelijk nog weinig baksels beschikbaar.

X