Bak eens Japans! Ontdek een nieuwe baktraditie

Japan staat bekend om zijn unieke en heerlijke baksels, die vaak beïnvloed zijn door zowel Japanse als westerse culinaire tradities. We geven je een korte introductie in de Japanse bakkunst

Enkele van de bekendste Japanse baksels zijn:

Anpan – een zoet broodje gevuld met rode bonenpasta
Castella – een sponsachtige cake gemaakt met suiker, bloem, eieren en honing.
Dorayaki – een soort pannenkoek gevuld met zoete rode bonenpasta
Imagawayaki – een ronde, gevulde cake gemaakt van beslag gebakken op een bakplaat
Kasutera – een soort biscuit met honing en eieren
Melonpan – een zoet broodje met een koekjesachtige korst en een zachte, broodachtige binnenkant
Monaka – een wafelachtige snack gevuld met zoete bonenpasta of ijs
Yakisoba pan – een broodje gevuld met gegrilde noedels en groenten
Yubeshi – een soort zoet, naar fruit smakend snoepje gemaakt van mochi (rijstcake)
Yokan – een dik, geleiachtig dessert gemaakt van rode bonenpasta, agar agar en suiker.

Hieronder leggen we uit hoe je melonpan kunt maken:

Melonpan, ook bekend als meloenbrood, is een populair Japans zoet broodje met een koekjesachtige korst en een zachte, broodachtige binnenkant. Hier is een basisrecept om thuis Japanse melonpan te maken:

melon

Ingrediënten:

  • 1 1/2 kopjes bloem
  • 1 1/2 kopjes broodmeel
  • 1/3 kopje suiker
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 kop ongezouten boter, verzacht
  • 1/2 kopje melk
  • 1 groot ei
  • 1/4 kopje bloem, voor het bestuiven

Instructies:

  • Meng in een grote mengkom het bloem, broodmeel, suiker, bakpoeder en zout. Meng goed om te combineren.
  • Voeg de zachte boter toe en meng met je handen of een houten lepel tot het mengsel op grove kruimels lijkt.
  • Klop in een aparte kom de melk en het ei door elkaar. Giet het vloeibare mengsel bij het bloemmengsel en meng tot zich een zacht deeg vormt.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en vorm van elk stuk een bal. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze 20 minuten rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bestuif een werkvlak met 1/4 kopje bloem. Rol elke deegbal tot een cirkel van ongeveer 1/4 inch dik.
  • Maak met een mes of een rolmes diagonale lijnen op het oppervlak van de deegcirkels, zodat een meloenachtig patroon ontstaat.
  • Bak de meloenpan 15-20 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de bovenkant goudbruin is.
  • Laat de meloenpan volledig afkoelen voor het opdienen. Deze broodjes zijn het lekkerst binnen een dag of twee na het bakken.

Zoek je naar meer inspiratie? Volg ons dan op onze Instagram-pagina.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Thuisbanket 2.0 is online! Maar, nog even geduld! Thuisbakkers zijn langzamerhand hun baksels aan het (her)plaatsen. Hierdoor zijn er tijdelijk nog weinig baksels beschikbaar.

X