Thuisbakker Manon Knieriem van A Piece of Cupcake: ‘Bakken is Fascinerend’

Vraag het een thuisbakker: Een gesprek met Manon Knieriem van A piece of Cupcake in Leimuiden (omgeving Schiphol)

unnamed (2)

Manon Knieriem (25) is in mei 2021 begonnen met haar thuisbakbedrijf ‘A Piece of Cupcake’ naast haar baan als stewardess. Naast het bakken van taarten en cupcakes, is ze werkzaam als stewardess voor de ‘kleine’ blauwe.

Ze is dankbaar dat ze mag doen wat ze het liefste doet: reizen op werk en bakken tijdens haar vrije tijd. Zo combineert ze dus haar twee passies op haar eigen wijze. Toen ze iets jonger was heeft ze MBO toerisme gestudeerd en ze is inmiddels al ruim zeven jaar werkzaam in de luchtvaartbranche. Ze heeft nog nooit een cursus of opleiding m.b.t. het bakken of patisserie gevolgd, maar zou dit wel leuk vinden voor in de toekomst.

Ze is woonachtig in Leimuiden en bakt daar ook, Leimuiden ligt ‘onder de rook van Schiphol’ dus kun je bij haar ook een traktatie bestellen als je bijvoorbeeld in Alphen a/d Rijn, Haarlem of Amsterdam woont. Ze is flexibel qua regio en geeft aan dat er in overleg veel mogelijk is.

Haar baksels zijn direct te boeken via Thuisbanket.nl.

Hoe heb je jezelf het bakken aangeleerd?

Ik heb mijzelf het bakken min of meer aangeleerd door heel veel te experimenten, kook- en bakprogramma’s te kijken, het internet af te struinen voor recepten, veel kook- en bakboeken te lezen. Het zou mij overigens wel heel erg leuk lijken om een professionele cursus of opleiding voor patisserie te volgen. Helaas is dit voor mij zeer lastig te plannen, omdat ik onregelmatig werk en dus heel veel van huis ben.


“Ik heb het altijd al fascinerend gevonden dat je met een paar losse componenten iets kan omtoveren tot een waar product.”


Helpen anderen je weleens met het thuisbakken? Je kinderen, je man, je vrouw? Hoe gaat dat in zijn werking?

Nope! Mijn vriend laat dat allemaal lekker aan mij over, want ik ben naar zijn mening daar toch allemaal echt wat beter in dan hem. Als ik aan het bakken ben is de keuken mijn domein en mag er ook niemand in komen, haha! Dus wees gewaarschuwd… Geintje!

unnamed 1

Wat zijn je hobby’s naast het bakken?

Mijn voornaamste hobby’s zijn reizen, eten, bakken en koken. Ook vind ik het heerlijk om in mijn vrije tijd lekker te kunnen sporten om mijn hoofd leeg te maken.

Ik vind het zo tof dat ik voor mijn werk op zoveel verschillende plekken kom! De ene dag loop ik in Florence, Italië en nog geen 12 uur later ben ik in Krakau, Polen.

Door mijn vele reizen raak ik ook geïnspireerd voor mijn bakcreaties wanneer ik weer thuis ben.

Hoe lang bak je al? Hoe is je interesse voor bakken ontstaan?

Ik bak al vrij lang. Als kind zijnde vond ik het al heel leuk om lekker in de keuken bezig te zijn en mijn mama te helpen. We maakten in de weekenden vaak iets lekkers als in de vorm van een cake, koekjes of taart. Ik heb het altijd al fascinerend gevonden dat je met een paar losse componenten iets kan omtoveren tot een waar product. Ik vind het super leuk als dingen dan ook na veel oefenen lukken!

Wanneer en waarom begon je te denken dat het misschien wel leuk is om ook voor onbekenden te bakken?

In het begin van de Corona-periode was ik voor mijn doen ineens heel veel thuis. Ik ben toen eigenlijk uit verveling gaan bakken en experimenteren met nieuwe dingen. We zaten allemaal toch thuis en je moet toch wat?  Ik maakte best veel baksels, maar alles zelf opeten is natuurlijk niet zo’n slim idee voor de lijn. Toen kwam het idee om op bestelling te gaan bakken voor anderen.

Want het bakken is mijn hobby! Ik dacht echter dat dat alleen voor die tijd mogelijk was, want hoe moest ik dat gaan doen als ik weer ‘normaal’ aan het werk zou zijn als stewardess? Een klein jaar later heb ik toch de knoop doorgehakt om het thuisbakken gewoon voort te zetten. Mijn motto was om het gewoon te doen en te zien waar het schip strandt. Zodoende is ‘A piece of Cupcake’ ontstaan en kan ik dit goed combineren met mijn baan. Zo zie je maar: niks is onmogelijk!

Wat vind je het leukst aan bakken?

Het leukst aan het bakken vind ik dat je zoveel kanten op kunt. Van brood tot aan cake en van koekjes tot quiche! Het feit dat je met een paar simpele basis ingrediënten al een mooi product kunt maken. Dat vind ik fascinerend! Wat ik toch wel het leukst vind om te maken zijn taarten. Ik kan daar zoveel creativiteit in kwijt! 

Welke smaken voeren vaak de boventoon in je baksels en waarom?

Ik maak best veel verschillende soorten smaken taarten en cupcakes, maar in bijna al mijn baksels zit wel iets van chocolade. Want chocolade is altijd goed toch? Verder probeer ik in mijn baksels een goede balans te vinden qua smaken. Ook probeer ik de taarten en cupcakes zo te maken dat het lekker weg eet en niet als een steen op je maag valt. 


unnamed (1)

“Onzeker ben ik dus vaak genoeg, maar vaak is dat nergens voor nodig. Als ik van een klant te horen krijg dat zij superblij is met haar bestelling, dan maakt dat mijn dag.”


Welk baksel vind je leuk om te maken, maar vind je zelf niet lekker? Waarom niet?

Ik vind eigenlijk alle soorten taarten en cupcakes leuk om te maken. Het enige wat ik zelf totaal niet lekker vind in een taart of een cupcake is chocolade met munt smaak of banaan… Maar als iemand dat graag wilt, dan maak ik dat wel! De klant is immers koning. 

Koop je nog vaak baksels buitenshuis?

Ik koop zeker nog vaak genoeg baksels buitenshuis! Want dat is veel te leuk (en lekker) om niet te doen! Ik vind zelf iets bakken en maken super leuk om te doen, maar iets lekkers kopen wat je niet zelf gemaakt hebt, maar wat speciaal voor jou gemaakt is, is toch heerlijk? Met name tijdens mijn tripjes in het buitenland met werk. Ik hou ervan om lokaal en bijzonder lekkers te scoren wat we in Nederland niet zo zeer kennen. 

unnamed (3)

Ben je weleens onzeker over wat je gebakken hebt?

Dat ben ik zeker wel eens. ‘Zou dit wel goed genoeg zijn? Zou mijn klant dit mooi vinden? Kan ik hier wel geld voor vragen?’ Toen ik net begon met bakken op bestelling ging dit vaak door mijn hoofd.

Ik vind mezelf echt geen perfecte bakker en ik kan nog behoorlijk wat leren. Maar soms zie in sommige aspecten nog ruimte voor verbetering, terwijl de klant het al een prachtige taart vindt.

Onzeker ben ik dus zeker vaak genoeg, maar vaak is het nergens voor nodig. Als ik van een klant een berichtje krijg dat hij of zij superblij is met zijn of haar bestelling, maakt dat mijn dag!

Welke recepten wil je nog onder de knie krijgen? En waarom vind je dat zo’n leuk recept?

Er zijn nog genoeg recepten die ik zou willen leren. Een goed voorbeeld is macarons. Ik heb inmiddels al behoorlijk wat pogingen hier aan gewaagd, maar zijn nog nooit zo gelukt dat ik er tevreden mee ben. Het is inmiddels een beetje een haat-liefde verhouding, haha! Ik vind het zulke mooie verfijnde en delicate koekjes, hoe gaaf is het als ik die zelf ook kan maken? Ik blijf gewoon door oefenen en ooit komen bij mij ook de perfecte macarons uit de oven rollen! 

Werk je ook weleens met recepten voor mensen met een speciaal dieet (bijvoorbeeld glutenvrij, lactosevrij, halal, of notenvrij). Vind je dat moeilijker om te maken?  

Ik maak ook veel ‘gezonde’ & suikervrije baksels. Zelf ben ik in de afgelopen jaren 35 kilo afgevallen en tijdens mijn afval periode heb ik mijzelf verdiept in gezonder bakken. Want je kunt als je wilt afvallen ook prima genieten van gezond gebak! Niks is onmogelijk mits je vervangende producten gebruikt. Tegenwoordig zijn er dan ook zoveel vervangende ‘gezondere’ producten op de markt wat dit mogelijk maakt. Mijn missie is om een ‘ongezond’ baksel om te toveren in een verantwoordere variant. Dat vind ik heel leuk om daar mee bezig te zijn en als klanten graag een suikervrije of verantwoordere traktatie willen, dan is dat ook mogelijk!

Wat was de reden dat je je hebt aangemeld op Thuisbanket.nl?

De reden dat ik mijzelf heb aangemeld op Thuisbanket.nl is om meer mensen te bereiken. Ik heb een eigen website en een Instagram-pagina waarmee klanten mij kunnen vinden. Toch zit niet iedereen op een platform zoals Instagram. En dus hoop ik via Thuisbanket.nl ook klanten blij te kunnen maken met een gepersonaliseerde traktatie!

Wat zou je beginnende thuisbakkers willen meegeven?

Heb je twijfels om je eigen (thuis)bak bedrijfje te starten? Just do it! Want wat heb je te verliezen? Zo ben ik ook gewoon begonnen en dat had ik misschien wel veel eerder moeten doen. Je hebt alles zelf in de hand & hebt zelf controle over de dingen die je wel en niet wilt doen. 

Boek direct de baksels van A Piece of Cupcake:

[product_table id=”3592″ store=”apieceofcupcake.nl” ]

Het profiel van A Piece of Cupcake op Thuisbanket.nl:

Verzoek richting onze bezoekers en thuisbakkers

Thuisbanket heeft als doel om thuisbakkers proactief te helpen meer klanten te vinden. We zijn daarnaast in principe een gratis dienst. Dat betekent dat we altijd op zoek zijn naar manieren om op een transparante en onafhankelijke wijze aan onze mensen te betalen en de websiteonderhoud te bekostigen. Je kunt ons ondersteunen door (zonder extra kosten aan jou) op onze sponsor hiernaast te klikken en een product naar wens aan te schaffen. Zo kunnen we meer betekenen voor hobbybakkers en beginnende ondernemers.

Meer informatie? Contact[apenstaartje]thuisbanket.nl

 

  • Er zijn nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe

    NIEUWSBRIEF

    Bak je weleens thuis?

    Blijf dan op de hoogte van nieuws, tips, advies, kortingen en meer!